Blog

Mollie Betalingen Boeken in Exact Online in 5 stappen

Mollie betalingen boeken doe je in 5 stappen. We laten zien hoe je deze betalingen verwerkt in Exact Online. Veel online betalingen lopen tegenwoordig bij zogeheten betalings service providers. Dit zijn bedrijven die allerlei mogelijke betaalvormen voor internetbetalingen aanbieden. Dit is handig, want op deze manier kun je de betaalvorm kiezen die het best past bij je onderneming. De vraag is hoe verwerk je deze betalingen in je boekhouding?

Laten we beginnen bij de voorbereiding.

Maak eerst een grootboekrekening aan met de naam Mollie. Dit is een rekening van het type Balans en Liquide Middelen.

Dit zijn de stappen die je zet:

Mollie Bankrekening aanmaken in Exact Online

Maak vervolgens een nieuwe bankrekening aan in Exact. Deze gaan we gebruiken om de betalingen die via Mollie binnenkomen te verwerken.

Vul de volgende gegevens in:

 • Type: Bank
 • Bankrekeningnummer: NL30 ABNA 0524 5909 58
 • Bank: ABNAMRO
 • Omschrijving: Mollie
Mollie betalingen boeken

Maak een Leverancier Mollie aan

 • Ga naar stamgegevens
 • Maak een leveranciersrelatie aan (crediteur) met de naam Mollie
 • Nu ben je voorbereid voor het ontvangen van de betalingen voor Mollie

Met de twee vorige stappen kun je nu Mollie betalingen boeken.

Ontvangen Mollie Betalingen boeken

Wanneer je een betaling ontvangt per bank van Mollie boek je dit als volgt. Ga naar de af te handelen betalingen van je eigen bankrekening. Wanneer de betaling op af te handelen staat: Kies de Mollie betaling en druk op bewerken. Hier verander je de grootboekrekening in kruisposten liquide middelen. Als je dit een aantal keer doet, dan zal Exact Online bij de volgende betaling automatisch voor deze grootboekrekening kiezen.

Verwerken klantbetalingen uit Mollie

Log vervolgens in op je mollie rekening. Kies onder het tabje administratie voor uitbetalingen. Selecteer de uitbetaling die wilt gaan boeken. Download het MT940 bestand en sla dit op.

mollie betalingen boeken

Nu keer je terug naar Exact Online. Je gaat het bestand dat je hebt gedownload nu inlezen in Exact. Kies voor de bank Mollie. Dit is de rekening die we eerder in de stamgegevens hebben aangemaakt. Druk op importeren en lees het bestand in. Nu ga je de Mollie betalingen boeken. Handel de binnengekomen betalingen af en letter indien nodig dit af op de betreffende debiteuren. Nu hou je alleen de kosten voor Mollie over. Deze boek je op de crediteur Mollie. Hierdoor ontstaat op de crediteur Mollie een negatief saldo.

Boek nu een handmatig afschrift op de bankrekening Mollie. Boek het saldo dat op de rekening Mollie staat weg op kruisposten liquide middelen. Dit is dezelfde grootboekrekening waar je de ontvangst hebt geboekt. Controleer of de grootboekrekeningen Mollie en kruisposten Liquide middelen op nul staan. Als dit zo is, zijn de betalingen correct verwerkt.

Aan het einde van de periode dien je de betalingen te verwerken.

Maandelijkse Mollie Factuur boeken

Aan het eind van de maand ontvang je de factuur van Mollie. Deze boek je als gewone factuur in Exact Online. Als codering kun je kiezen voor bijvoorbeeld bankkosten. Vergeet niet de BTW te verrekenen wanneer je recht hebt op vooraftrek. Vervolgens letter je de factuur af met de ingehouden kosten die je hebt geboekt bij het inlezen van het bestand. Als je dit hebt gedaan, moet het saldo van de crediteur Mollie op nul staan.

Samenvatting:

Mollie betalingen boeken doe je in 5 stappen:

 1. De bankrekening Mollie aanmaken in Exact Online
 2. Bij relaties een leverancier Mollie aanmaken
 3. Mollie betalingen boeken op kruisposten liquide middelen bij ontvangst van de betaling op je bankrekening.
 4. Klantbetalingen uit Mollie verwerken op de speciaal aangemaakte bankrekening Mollie in Exact Online
 5. De kosten factuur van Mollie boeken.

Advertentie
Tips voor het maken van een factuurDruk hier