Blog

Voorlopige Aanslag Inkomstenbelasting

Lopend Belastingjaar

Een voorlopige aanslag kan worden opgelegd als verwacht wordt dat je belasting moet gaan betalen of terugkrijgt. Deze wordt in beginsel opgelegd op het lopende belastingjaar en wordt in maandelijkse termijnen betaald of terugbetaald. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

Wijzigen

Het bedrag waarover belasting betaald moet worden is een schatting door de belastingdienst. Deze kan afwijken van de huidige situatie. Het is niet mogelijk een voorlopige aanslag stop te zetten. Wel kun je een voorlopige aanslag wijzigen. Dit is verstandig wanneer er iets in jouw situatie veranderd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wijziging in inkomen
  • nieuwe hypotheek
  • andere woning
  • scheiding
  • pensionering

Wanneer je op tijd je wijzigingen doorgeeft, kun je voorkomen dat je achteraf nare financiƫle verrassingen krijgt.

Tweede Voorlopige Aanslag

Na aanleiding van een aangifte inkomstenbelasting kan een tweede voorlopige aanslag worden opgelegd. Het al betaalde gedeelte van de belasting wordt hierop in mindering gebracht. Dit zijn belastingen die als voorheffingen dienen als bijvoorbeeld de loonheffing en divendbelasting.

Wanneer het al betaalde bedrag hoger is dan de aanslag dan krijg je het verschil terug. In het geval dat de aanslag hoger is dan het al betaalde bedrag moet je het verschil bijbetalen.

 

Advertentie
Tips voor het maken van een factuurDruk hier